• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини закладу
  • «Поганий поліцейський» та добрий поліцейський завітали до старшокласників

«Поганий поліцейський» та добрий поліцейський завітали до старшокласників

2018-03-14

12 березня 2018 року у загальноосвітній школі №2 м. Чугуєва Харківської області відбувся урок-тренінг на тему «Ти і поліція».

З учнями 9-х класів зустрілися очільник Харківського обласного осередку Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціації УМДПЛ) і керівник Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак та начальник сектору кадрового забезпечення Чугуївського відділу поліції Кирил Сазонов. Вони оповідали #підліткам_про_поліцію.

Правозахисник зазначив, що правоохоронці несуть важливу державницьку функцію, адже захищають громадян від протиправних посягань та порушень закону, проте іноді поліцейські намагаються зловживати своїми обов’язками та при цьому порушують права громадян.

Роль такого «поганого поліцейського» і виконав Ю.Чумак, розігравши з одним із учнів ситуацію, в якій працівник поліції намагається безпідставно перевірити документи та переглянути вміст сумки у перехожого юнака. Звісно, не будучи озброєним необхідними правовими знаннями, парубок зніяковів та розгубився.

І тоді на допомогу йому та іншим старшокласникам прийшли герої мультфільму «Ти і поліція», що є унікальним правоосвітнім інструментом, розробленим Асоціацією УМДПЛ спільно зі студієюReal Stories Production. З анімаційного фільму юнаки та дівчата дізналися, як правильно себе поводити в ситуаціях, представлених в мультсеріалі: «Пред’явіть документи і виверніть кишені», «Відчиніть – поліція!» та «Вам потрібно прибути до відділення поліції».

Після перегляду та обговорення мультфільму, представник поліції розповів підліткам про особливості їх правового статусу, про необхідність забезпечення спілкування правоохоронців із неповнолітніми за умови присутності батьків або інших законних представників. Також К.Сазонов ще раз «програв» сценку зустрічі молодої людини з правоохоронцем на вулиці. Тільки цього разу учень вже був озброєний правовим знаннями, а поліцейський був «добрим», тобто таким, що діяв відповідно до законодавства.

На закінчення заходу Юрій Чумак повідомив про дієвий мобільний порадник «Поліція під контролем», з яким можна ознайомитися за посиланням:http://policeundercontrol.org/pc/або завантажити на смартфон з Інтернету.

До того ж, правозахисник подарував навчальному закладу пам’ятки Асоціації УМДПЛ «Підлітку про поліцію», «Притягнення до адміністративної відповідальності поліцією» та «Адвокат у кишені». Фактично цього дня була започаткована шкільна правова бібліотека, адже до книгозбірні були передані й інші друковані видання – презентовані Центром правових та політичних досліджень «ДУМА» та Чугуївською правозахисною групою.

Зауважимо, що урок-тренінг проводився Асоціацією УМДПЛ в межах проекту «Підвищення рівня правоосвіти та здатності захищати власні права під час спілкування з поліцією», в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Стаття Юрія Чумака wym-1521020694440

Кiлькiсть переглядiв: 233

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Новини

Опитування

До кого Ви звернетеся за допомогою у виборі професії

Календар

Попередня Квітень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930